SGK Hizmet Dökümü Nedir? SGK Hizmet Dökümü Nasıl ve Nereden Alınır?

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi

SGK Hizmet Dökümü Nedir
İnsan Kaynakları
Yayımlanma Tarihi:
August 6, 2020
Güncelleme Tarihi:
23/6/2023
0 dk

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanların haklarını güvence altına almak ve aynı zamanda emeklilik durumlarının takibini yapabilmek için çalışmalar yürütür. SGK hizmet dökümü de sigortalılara ait olan prim bilgilerini ayrıntılı gösteren belgelerden biridir.

Bu hizmet dökümü sayesinde sigortalılar, prim sayılarını ve primin yattığı günler hakkında bilgi sahibi olurlar. SGK hizmet dökümü almak ve bunun incelemesinde bulunmak oldukça önemli konular arasında yer alır.

Bu hizmet dökümünün kullanılmış olduğu başvurular SGK sorgulamaları ve hesaplama işlemlerinin yanı sıra sigortalı çalışanların sigortalarının zamanında yatıp yatmadığı veya yatan primlerin eksiksiz bir şekilde olmadığını da kontrol etme olanağı sağlar.

SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi de kolay bir şekilde yapılabildiği için çalışan herkes hizmet dökümünü istediği her an e-Devlet üzerinden sorgulayabilir. Çalışanların sigorta durumu farklı kurum ve kuruluşlar tarafından talep edildiği zaman hizmet dökümü sayesinde gerekli olan bütün bilgilere saniyeler içinde ulaşılabilir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan vatandaşların alabileceği SGK hizmet dökümü, sigortalıya ait prim bilgilerini içeren ayrıntılı bir evrak olmak ile birlikte 4A Hizmet Dökümü, 4B ve 4C olarak üçe ayrılır. Bu evrak sayesinde sigortalıya ait prim sayısı ve primin yattığı günler kolayca tespit edilir.

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sistemleri; çıkarılan yasa ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında birleştirilmiştir.

Eski sistemde SSK'ye bağlı olan vatandaşlar, SGK 4A Hizmet Dökümü grubuna bağlıdır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder.

Eski adıyla Bağ-Kur'a bağlı olan vatandaşlar, 4B grubuna bağlıdır. 4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak adlandırılan meslekler dışında kalan kadroları kapsamaktadır.

Eski adıyla Emekli Sandığına bağlı olan vatandaşlar ise 4C grubuna bağlıdırlar.  Bu da bir yıldan az süreli veya mevsimlik bir iş olduğunda Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının ortak görüşlerine bakılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevde, belirtilen ücret ya da kontenjan sınırı içinde çalıştırılan vatandaşları kapsar.

SGK Hizmet Dökümü Ne için Kullanılır?

İşverenin kurumunda çalıştırmış olduğu her bir işçiye sigorta yapma zorunluğu bulunur. Yasal olan bu zorunluluk sigortalı olarak çalışanların prim günlerinin ödemesinin yatmasına, emekli olma yaşının belirlenmesine ve maaş gibi bilgilerinin hizmet dökümü aracılığıyla ulaşılmasına olanak sağlar. SGK hizmet dökümünün kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

● Emekli yaşı hesaplama.

● Emekli maaşı sorgulama.

● Emekli maaşı hesaplama.

● Kıdem tazminatı hesaplama.

● İkramiye hesaplama.

● Vize alım sürecini inceleme.

● Mahkeme ve diğer resmi kurumlar.

● Burs başvuruları sırasında.

● Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları sorgulama işlemlerinde.

● Kişilerin ne zaman emekli olabileceğini hesaplama işlemlerinde.

SGK Hizmet Dökümünde Hangi Bilgiler Bulunur?

SGK hizmet dökümü, sigortalı olarak çalışan kişilere ait olan bütün önemli bilgileri bünyesinde barındırır. e- Devlet sayesinde hızlıca ulaşılabilen SGK hizmet dökümünde bulunan bilgiler, şu şekilde sıralanabilir:

● Temel sigorta bilgileriniz.

● İlk defa sigortalı işe giriş ve çıkış tarihiniz.

● Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı.

● Sigortalı olduğunuz dönemdeki hizmetleriniz.

● Aylara göre yatırdığınız prim miktarı.

● Sigortanızın yattığı aylar.

● Çalıştığınız şirketin bilgileri.

Konu ile İlgili İçerik: SGK e-Bildirge Nedir? Nasıl Verilir?

SGK Hizmet Dökümü Nereden Alınır?

SGK hizmet dökümünüzü direkt Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek alabilir veya e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. e-Devlet'e T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilir, daha sonrasında arama butonuna 4A , 4B ve 4C Hizmet Dökümü olarak hangi gruba bağlıysanız ona göre arama yapabilirsiniz.

Barkodlu belge oluşturarak belge oluşturabilir ve belgeyi indirebilirsiniz. Bu belgede bulunan barkod sayesinde ilgili birim de belgeyi e-devlet üzerinden doğrulama imkanına sahip olur. Örneğin arama butonuna "4A Hizmet Dökümü" yazıp belgenizi kontrol edip yazdırabilirsiniz.

e-Devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden şifre alabilirsiniz. SGK hizmet dökümü e-Devlet ile alacağınız belgeyi ilgili kurumlara götürebilirsiniz. SGK hizmet dökümü hakkında merak edilen konuların en başında gelen “SGK hizmet dökümü nasıl alınır?” konusu oldukça araştırılır.

Bu belge Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek alınabildiği gibi e-Devlet aracılığıyla da alınabilir. e-Devlet üzerinden yukarıda bahsettiğimiz gibi uygulanması gereken adımlar uygulanarak belgenizi hızlı ve kolay bir şekilde alabilirsiniz.

4A SGK Hizmet Dökümü

4A hizmet dökümü, SGK'ye bağlı bir şekilde çalışan sigortalıların sigorta süreçlerine ve sigorta işleyişine ait olan hemen her bilgiyi almaları işlemine verilen isimdir. Bu hizmet dökümü sigortalı çalışanın sigortasına ait olan bütün bilgileri görmesine olanak sağlar.

Günümüzde yürürlükte olan 4A önceden SSK kurumuna bağlı bir şekilde çalışan günümüzde ise SGK'ye bağlı bir şekilde çalışan işçilerin dahil olduğu sigorta grubuna verilen isimdir.

SSK kurumu isim değiştirerek SGK olduğu için önceden SSK'ya bağlı olarak çalışan herkes 4A grubunda bulunur. Kuruma bağlı olarak çalışanlar 4A işlemi sayesinde sigortalarına ait olan bütün bilgilerine ve işleyiş şekline kolay bir şekilde ulaşabilir.

Özellikle hemen herkesin merak ettiği ve ilgi duyduğu konulardan biri olan emeklilik için gerekli olan sigorta verimli olmak için vazgeçilmez bir unsurdur. 4A hizmet dökümü sayesinde sigorta süreciniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çalışmaya başlayan hemen herkes sigorta girişinin yapılıp yapılmadığına bakmak için SGK hizmet dökümüne bakar. Hizmet dökümüne bakarken tarihlere dikkat etseniz de diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise dökümün başında bulunan harflerdir. SGK hizmet dökümündeki harfler, her biri ayrı bir anlam ifade eder.

Örneğin; Ş harfi şüpheli, K harfi kontollü, S harfi de sahte anlamı taşır. Bu kodlar sigortalı olanların hizmet dökümlerinde gösterilir. SGK hizmet dökümü isteyen işveren kişilerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de bu harflerdir. Ayrıca bunun yanı sıra bir iş yerinde fiilen çalışmıyorsanız kendinizi ya da bir yakınınızı sigortalı çalışan şekilde göstermemeniz gerekir.

SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

SGK Hizmet Dökümü almak isteyen vatandaşlar, bu işlemi e-devlet üzerinden barkodlu belge olarak temin edebilmektedirler. Buradan 4A, 4B ve 4C belgelerinin tamamına ulaşabilmektedirler. Bunun için aşağıdaki yöntemeler tercih edilebilmektedir;

• SGK Hizmet Dökümü’nü almanın en kolay yolu, e-devlet üzerinden giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘’SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’’ yazmaktır. Bu adımdan sonra karşımıza çıkan ‘’SGK Tescil ve Hizmet Dökümü, İşyeri Unvan Listesi (SGK)’’ alanı seçilir.

• Bir diğer seçenek ise, yine e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası seçilerek ‘’4A Hizmet Dökümü’’ alanına tıklanmasıdır.

• Ayrıca isteyen vatandaşlar, SGK Hizmet Dökümü’nü kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek temin edebilmektedirler.

Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız durumunda hizmet dökümü sayfasını bulabilir, SGK Hizmet ve Tescil Dökümü sayfasından ilgili belgeye ulaşabilirsiniz.

Aynı sayfanın en üst bölgesinde yer alan ''Bakodlu Belge Oluştur'' alanına tıklayarak, ilgili belgenin barkodu halini de kullanmakta olduğunuz cihaza indirebilir, dilerseniz çıktısınız alabilirsiniz. İlgili makama verdiğiniz belge, barkod sayesinde e-Devlet üzerinden doğrulanabilir.

Barkodlu SGK Hizmet Dökümü e-Devlet Sayfası
e-Devlet SGK Hizmet ve Tescil Dökümü sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

SGK Ayrıntılı Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Sgk ayrıntılı hizmet dökümü kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalıştıkları iş yerindeki sigorta ve prim bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde listelendiği belge olarak adlandırılır.

SGK ayrıntılı hizmet dökümü almak da tıpkı hizmet dökümü belgesi almak gibi kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Ayrıntılı hizmet dökümü alabilmek için e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra almak istediğiniz hizmet döküm belgesini aratmanız gerekir. Örneğin; 4A hizmet dökümü almak istiyorsanız 4A hizmet dökümü yazarak bu belgenizi kontrol edebilir ya da belgeyi yazdırabilirsiniz.

SGK tescil ve hizmet dökümü ayrıntılı olarak istenilen yerlerde önemli belgelerden biridir. Bu hizmet dökümünü aynı zamanda barkodlu bir şekilde alabildiğiniz için ilgili kurumlar e-Devlet sisteminden karşılaştırma yapabilir.

Barkodlu SGK hizmet dökümü resmi bir belge niteliği taşır. SGK hizmet dökümü doğrulama da aynı şekilde e-Devlet şifreniz ile sisteme girdikten sonra hizmet dökümü sayfasını bulmanız ile yapılır. SGK hizmet ve tescil sayfasından erişebileceğiniz bu sistemi, aynı zamanda alacağınız döküme barkod ekleyerek de yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

SGK Hizmet Dökümü Kaç Günde Çıkar?

İşverenler, genellikle SGK Bildirimlerini takip eden ayın 26'ında yapmaktadırlar. SGK Hizmet Dökümü'nü görüntülemek isteyen kişiler, bu tarihten sonra hizmet dökümlerine e-Devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.

SGK Gün Dökümü Ne Demek?

SGK Hizmet Dökümü ya da SGK Gün Dökümü, kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olarak çalıştığı iş yerindeki sigorta ve prim belgelerinin ayrıntılı olarak listelendiği belgedir.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Ne Demek?

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü ya da kısama SGK Hizmet Dökümü, sigortalı olarak çalışan kişinin çalışma hayatındaki prim bilgilerinin bulunduğu belgeye denir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı çalışanlar 4A Hizmet, Bağ-Kur'a bağlı olarak çalışanlar 4B, Emekli Sandığına bağlı olarak çalışanlar ise 4C hizmet dökümü üzerinden tecil ve hizmet bilgilerini görüntüleyebilmektedirler.

SGK Hizmet Dökümünü Nasıl Görebilirim?

SGK Hizmet Dökümüne erişmenin ve görüntülemenin en kolay yolu, e-devlet sistemine T.C kimlik numaranız, mobil veya elektronik imzanız ile giriş yaparak belge arama kısmına ilgili belge adını (bkz. sgk hizmet dökümü) yazarak ulaşabilir, görüntüleyebilir ve barkodlu olarak çıkarabilirsiniz..

SGK Hizmet Dökümü Nedir? SGK Hizmet Dökümü Nasıl ve Nereden Alınır?

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi