Kasa Defteri Nedir? Ön Muhasebe Programı ile Nasıl Tutulur?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Kasa Defteri Nedir?
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
November 10, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

İşletmeler günlük iş akışlarında gerçekleştirmiş olduğu finansal faaliyetlerini, tahsilat ve ödemelerini takip etmek amacıyla kasa defteri tutmaktadırlar. Kasa defteri tutmak, Vergi Usul Kanunu tarafından zorunlu kılınmamıştır. Fakat, işletmelerin hesaplarını düzenli bir şekilde takip edebilmesi açısından bu defter oldukça önemlidir.

İşletme sahibi ya da yetkilisi tarafından tutulan kasa defterleri, her işlem sonunda kaydın elle yazılması esasına da dayanmaktadır. Kasa raporları Excel yöntemi ile de tutulabilir. Bu yazımızda sizlere kasa defterinden, kasa defteri nasıl tutulur, kasa defteri programı hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirme gerçekleştireceğiz.

İşletmelerin, günlük olarak yaptıkları finansal işlemleri, tahsilat ve ödemeleri takip etmek için kullandıkları deftere kasa defteri denmektedir. Vergi Usul Kanunu (VUK), işletmelerin kasa defteri tutmasını zorunlu kılmamaktadır. Her ne kadar zorunlu bir durum olmasa da, işletmeler hesaplarını düzenli şekilde takip edebilmek için kasa defteri mutlaka tutmalıdır. Böylelikle işletme sahipleri ve personelleri, ticari defterler arasında bulunan kasa defterinden faydalanarak faaliyet analizlerini gerçekleştirebilmektedir.

Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

Kasa defteri, günlük gelir ve giderlerin girişinin yapılması ile tutulan ticari defterlerden biridir. İşletme sahiplerinin ya da muhasebecilerin bu defteri tutarken, günün tarihini belirtmesi gerekir. Kasa defteri finansal gün faaliyetlerindeki tarihleri içerdiği için geçmişe yönelik kayıtlara kolayca ulaşılmasını sağlamaktadır.

Kasa defterindeki gelirler sayfasına tarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işleme dair tutar bilgisi yazılmaktadır. Giderler sayfasına ise yine tarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan harcamalar yazılarak kasa defteri tutulmaktadır. Kasa defteri örneği incelenerek de kasa defteri tutulabilmektedir. Bu kapsamda ön muhasebe yazılımlarını kullanabilirsiniz. Yine Excel üzerinden de kasa defteri kayıtlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kasa Programı Nedir?

Kasa programı, kasa defterinin yerini tutan, tüm gelir ve giderlerinizi tutmanızı sağlayan ve kasanızdaki miktarı görmenize olanak tanıyan bir muhasebe programıdır. İşletmenizin mali durumunun sağlıklı bir şekilde kontrolünü sağlamak için bu programı kullanmanız gerekir.

Bu program öncesinde işletme sahipleri kasa defteri excel programı ile, gelir ve giderlerini tutmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte kasa programı kullanmak, gelir ve giderlerde herhangi bir karışıklık yaşanmasının önüne geçmek anlamında üstün bir başarı yakalamıştır.

İşletmeden işletmeye göre kasa defteri tutma şekli farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda temel olarak sektörün baz alınması gerekir. İşletmenin bağlı olduğu sektörlere özel kasa defteri tutma programı yazılımları gün geçtikçe çoğalmaktadır. Kasayı ilgilendiren tüm girdi ve çıktıları düzenli şekilde tutmayı sağlayan bu ticari yazılımlar sayesinde, işletme sahipleri gelir ve giderlerini tek bir ekrandan görebilmektedir.

Bu durum, işletmenin kar – zarar durumunu da net bir şekilde görmeyi sağlar. Kasa defteri, tahsilat ve ödemelerin giriş çıkışlarını kolayca takip etmeyi ve kontrol altında tutmayı sağladığı için, diğer ticari programlarla da entegre olarak kullanılabilmektedir.

Ek olarak bu program ile birlikte işletmenin günlük kasa hareketleri izlenebilmektedir. Böylelikle işletme için günlük satış da etkili şekilde raporlanabilmektedir. Her ne kadar kasa defteri tutulma zorunluluğu 1998 yılında kaldırılmış olsa da sadece esnaf odaları tarafından kasa defteri zorunlu olarak tutulmaya devam etmektedir.

KolayBi' ile Kasa Defteri Tutmanın İşletmenize Faydaları Nelerdir?

KolayBi' ile işletme faaliyetlerini takip etmek oldukça basittir. e-Dönüşüm sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte, el ile yazılarak tutulan kasa defterleri, yerini bulut tabanlı programlara bırakmıştır. İnternet bağlantısı bulunan her yerden ön işletmenize dair tüm finansal süreçleri KolayBi' ile takip edebilirsiniz.  

KolayBi;  kolay, hızlı ve pratik bir şekilde işletmenize ait günlük finansal faaliyetlerinizi görüntülemenize ve raporlamanıza yardımcı olur. KolayBi' ile ile kasa defteri tutmanın faydaları aşağıdaki gibidir:

● İşletmenizin kasasına giren ve kasasından çıkan tüm parayı tek ekrandan bir bakışta görmeniz sağlanır.

● Defterde tutulan kayıtlarda yapılan maddi hataları ortadan kaldırarak, yıl sonu hesaplarınızı kolaylaştırırsınız.

● Cari hesap ve müşteri kaydı yapmanıza imkan tanınır.

● Hesap özetinizi görüntüleyebilir ve kolayca raporlayabilirsiniz.

● Gelir ve gider raporları alarak günlük, aylık, haftalık kar/zarar raporlarınızı oluşturabilirsiniz.

● Fiş ve fatura oluşturup çıktısını alabilirsiniz.

● Vergi ödemelerinizi düzenli şekilde sistemden takip ederek yapabilirsiniz.

● Birden fazla kasa oluşturarak hesaplarınızı yönetebilirsiniz.

● Mevcut bakiyenizi "Açılış Bakiyesi" olarak girebilir, günlük kazancınızı takip edebilirsiniz.

● Kasalar arası para transferi yapabilirsiniz.

● Faturaya bağlı olmayan para giriş-çıkışlarını kontrol edebilirsiniz.

● Şirket içi yapılan harcamaları ayrıca kontrol edebilirsiniz.

● Maaş ve avansları ayrı olarak kayıt altına alabilirsiniz.

● Vergilerinizi, SGK ödemelerinizi görebilirsiniz.

● Artık kullanmadığınız hesap/kasayı arşivleyebilirsiniz. Bu sayede geçmiş hesaplarınızı da takip edebilirsiniz.

● Geçmişe yönelik bir işlem yapmak istediğinizde istediğiniz zaman geçmiş hesaplarınıza ulaşabilirsiniz.

● Kasanızdaki verileri kategori ve etiketlerle ayrıntılı raporlara dönüştürebilir, böylelikle basit bir şekilde ürün/stok takibi yapabilirsiniz.

● Sabit ve tekrarlayan gelir ve giderleriniz otomatik olarak eklenmektedir.

KolayBi' Ön Muhasebe Programı'nın size sağladığı avantajlardan şimdi faydalanın. İşletmenizin finansal süreçlerini yönetirken, ofis işlerini de optimize eden KolayBi' Ön Muhasebe Programını 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilir, işinizi büyütmenize olanak sağlayacak tüm özellikleri keşfedebilirsiniz.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Yevmiye Defteri Nedir? Nasıl Tutulur?

İşletme Defteri Nedir? Nasıl Tutulur?

e-Defter Nedir? e-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?

Puantaj Nedir? Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Envanter Defteri Nedir? Envanter Defteri Nasıl Tutulur?

No items found.

Kasa Defteri Nedir? Ön Muhasebe Programı ile Nasıl Tutulur?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı