İskonto Nedir? İskonto Nasıl Hesaplanır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

iskonto nedir
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
July 26, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

İskonto Nedir?

İskonto mali işler, muhasebe ve ticari alışverişlerde oldukça sık şekilde kullanılan bir kavramdır. İtalyanca bir kelime olan “sconto” kelimesinden gelen ve zamanla Türkçe hale getirilen iskonto kelimesi bankacılık verimli sigortacılık, ticaret, alışveriş ve finans iletişimlerinin en çok kullanılan kavramlarından biridir.

İskontonun ne olduğu, nasıl hesaplandığı ve iskonto formülünü içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. 

Anlam bakımından finansal değerlerde yapılan indirimleri ifade eden iskonto, kendine ait bir hesap yöntemine sahiptir. İskonto tutarı hesaplama için ürünlerin gerçek fiyatıyla indirim oranının temel alınması gerekir.

İskonto hesaplamada uygulanan indirim modeli, oranı ve fiyatlandırma endeksi farklı unsurlar ile ilişkilendirilir. Alışveriş sırasında alıcı olan taraf için uygulanacak olan indirim etiket fiyatı üzerinden hesaplanmasıyla alım esnasında uygulanan indirim miktarının iskonto olarak uygulanması ayrı işlemleri gerektirir.

İskonto Nerelerde Kullanılır?

İskonto alım satım, borçlanma, alışveriş, ticari hareket ya da çeşitli finansal işlemler için gerçekleştirilen indirim ve indirim oranlarıdır. İskontonun uygulanmasının yapıldığı alanlarda ticari işlemler başta olmak üzere bankacılık, finansal işletmeler, sigortacılık, tahsilat gibi alanlar yer almaktadır.

Finansal karşılık olarak herhangi bir ticari işlem için indirimin gerçekleştirilmesi “İskonto nedir?” sorusunun yanıtıdır. İşlemler için atanan indirim kredileri ise iskonto kredisi adı ile anılır.

İskonto ile indirim söz konusu olduğunda ürünün veya hizmetin türüne göre farklı oranlar söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda iskonto; kendi içinde de peşin, müşteri, grup, mevsimlik, miktar gibi farklı tanımlamalara ayrılmaktadır.

Aynı şekilde iskontonun yapılacağı alana göre farklı iskonto türleri de oluşturulabilir. Borç veya kredi durumlarında iskontonun oran bazında uygulanması da esastır, bu kapsamda fiyat bazında uygulama yapılmamaktadır. Böylece iskonto hesaplama alış, satış ve alacaklar kapsamında farklı şekillerde uygulanmaktadır. İşlem türüne göre iskontonun hesaplanması yapılmalıdır.

İskonto Hesaplama Nasıl Yapılır? 

İskonto oranı hesaplama; şahıs, ortaklık veya tüzel kimliği farkı olmaksızın ticaret işlemlerinde bulunan her kesim için dikkatli şekilde yapılmalıdır. Doğru sonuçların çıkması için işlem türünün önemi göz ardı edilmemelidir. Temsil yönetimi için iskonto hesabının oldukça mühim olduğunu mutlaka dile getirmek gerekir. İskonto hesaplama işlemlerinde kullanılan basit genel formül 100 formülü olarak adlandırılır.

Hesaplanacak olan iskonto türü alt kategori türlerden biri değilse bu durumda genel olarak 100 formülü üzerinden iskonto hesaplanabilir. İskonto hesaplama formülü olan 100 formülü; 100 sayısından uygulanmak istenen iskonto oranının çıkarılması ile gerçekleşir. Ardından çıkan sonuç normal fiyatlandırma tutarı ile çarpılarak çıkan sonucun 100’e bölünmesi gerekir.

En basit hali ile bu yöntem, “İskonto nasıl hesaplanır?” sorusuna yanıt olarak verilebilir. İskonto oranı hesaplama için kullanılan formül ise daha farklıdır. İndirim uygulanan fiyatın normal fiyat değerleri ile arasında bulunan fark, iskonto oranını sağlar.

Bir ürün ya da hizmetin satışı esnasında indirimli fiyat uygulandığı takdirde indirimden önceki fiyat tutarından bu birimin çıkartılması gerekir. Ardından çıkan tutar, normal fiyata bölünerek sonucu 100 ile çarpılır ve böylelikle iskonto oranları hesaplanır. 

İndirim, pek çok farklı işletme tarafından yapılan ve ürünlerin ya da hizmetlerin daha uygun fiyatlar ile sunulmasını sağlayan uygulamalardır. Kullanıcılara eşsiz bir avantaj sünüyor olması sebebiyle tercih edilen ve ekonomik terimler ile karşılaşılmasının mümkün olduğu bir süreç olarak bilinen indirim süreci özellikle iskonto kavramı ile popülerdir.

Bu gibi konularda araştırma yapan pek çok kişi, “İskonto oranı nedir?” diye merak edebilir. İndirim olarak ifade edilen iskonto, hemen her işletme için oldukça önemlidir. İndirimler sayesinde müşteri ürün ve hizmetlere karşı daha ilgili yaklaşır. Satışların artırılmasını sağlayan dolayısıyla işletmeler tarafından yaygın olarak tercih edilen indirimler yapılırken iskonto KDV hesaplama gibi pek çok farklı etkenin göz önünde bulundurulması gerekir.

İskonto hesabı esnasında kullanılabilecek temel faktörler bulunuyor olsa da bunun yanı sıra internet üzerinden iskonto hesaplama aracı da kullanılabilir. Bu hesaplama aracı sayesinde çok daha kolay şekilde hesaplama yapabilir ve böylelikle işletmemizin ihtiyaçları doğrultusunda iskonto yüzdelerini ulaşabilirsiniz.

hesap makinesinde işlem yapan yakın çekim el görüntüsü

İskonto (İndirim) Oranı Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Etkenler 

İskonto oranı yani indirim oranı hesaplarken öncelikle ürünün ilk fiyatı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ürünün ilk yani indirimsiz fiyatından indirimli fiyatı çıkarıldığı takdirde elde edilen sonucu ilk fiyata bölerek bir sonuca ulaşmalısınız. Son olarak ulaştığı sonucu 100 sayısı ile çarpmalı ve böyle bir iskonto oranını elde etmelisiniz.

Firmaların belirli dönemlerde yaygın olarak kullandıkları indirimlerin en önemli sebebi stok eritmekte. Bu sebeple özellikle yaz ya da kış gibi ufak bir dönem gelirken ve bu dönemlerde ürünlerde değişiklik olacağı durumlarda iskonto uygulaması yapılarak elde kalan ürünler daha uygun fiyat böyle satılır. Böylelikle stokta vermiş olur ve işletme herhangi bir problem yaşama ihtimalini minimum seviyeye indirir. 

İskonto Formülü Nedir? 

İskonto formülü en temel haliyle [(İlk fiyat – indirimli fiyat) / ilk fiyat] x 100 şeklindedir. Bu formül ile iskonto yani indirim oranı kolaylıkla hesaplanabilir. Markalar tarafından yapılan indirim süreçlerini müşterileri oldukça yoğun bir ilgi gösterir.

Çeşitli ihtiyaçların karşılanması konusunda pek çok kişi indirim süreçlerini takip eder. İndirim süreçleri sayesinde ihtiyaç duyulan ya da talep edilen ürünler veya hizmetler çok daha uygun fiyatlar ile satın alınabilir.

Bu doğrultuda oldukça önemli bir rol oynayan iskonto terimi, indirim oranını ve indirimi ile sunulan ürünün fiyatını hesaplama konusunda önemli bir göreve sahiptir. Dolayısıyla işletmeler herhangi bir ürün ile ilgili indirim yaptıkları takdirde mutlaka iskonto oranları ve iskonto hesaplaması ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. 

İskonto uygulama sayesinde meydana gelen indirim süreçleri pek çok açıdan avantajlı bir süreç yaratır. Yalnızca müşteriler için değil hizmeti sunan işletmeler tarafından da önemli olan bu süreçler stokların eritilmesi konusunda başarılı bir rol oynar. İskonto ile ilgili merak edilen konuların arasında bulunan bir diğer konu ise indirimsiz fiyat hesabını nasıl yapılacağıdır.

İskontosuz yani indirimsiz fiyatı hesaplamak için öncelikle indirimli fiyatı 100 ile çarpmamız gerekir. Ardından çarpma işlemi ile bulunan sonuç çıkarma işleminden bundan sonuca bölünmeli ve böylelikle sonuca ulaşılmalıdır. İndirim süreçlerinde iskontolu yani indirimli fiyat kadar indirimsiz fiyat da oldukça önemlidir ve kar hesabı konusunda önemli bir rol oynar. 

İskonto Uygulaması Nedir, Neden ve Kimler için Önemlidir? 

İskonto yüzdesi hesaplama amacıyla kullanılan yüzdelerinin ve formüllerin oldukça önemli olduğunu ve bu sayede hesaplamanın çok daha basit şekilde gerçekleştiğini dile getirmek yanlış olmaz.

İşletmeler adına oldukça önemli bir rol oynayan ve indirim süreçlerinde uygulamaların daha karlı şekilde gerçekleşmesini sağlayan iskonto yüzdeleri, formüller sayesinde hesaplanır ve herhangi bir hata payı bulundurmaz.

İskonto olarak adlandırılan indirim ile yapılan fiyat değişikliklerinin yalnızca müşteri için değil işletme içinde önemli olduğunu ve böylelikle müşterilerin alışverişe teşvik edildiğini dile getirmek yanlış olmaz. İskonto teriminin kullanıldığı farklı alanlar olduğunu söylemek de mümkündür.  

KolayBi' Ön Muhasebe Programı'nın sunduğu birçok hesaplama modülü ve araçlarla, ofis işlemlerinizi, ön muhasebe yönetiminizi ve finansal süreçlerinizi kolayca optimize ederken, işletmenizin finansal yönünü dijitale çevirebilir; zamandan tasarruf ederken işletmenizi dilediğiniz yerden yönetmenin kolaylığına erişebilirsiniz. KolayBi'yi 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilir, memnun kalırsanız hemen abone olabilirsiniz!

No items found.

İskonto Nedir? İskonto Nasıl Hesaplanır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir