İşe Giriş Bildirgesi Nedir? SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi

İşe Giriş Bildirgesi
İnsan Kaynakları
Yayımlanma Tarihi:
May 21, 2021
Güncelleme Tarihi:
17/5/2023
0 dk

İşe Giriş Bildirgesi, işverenlerin düzenlemesi gereken en önemli belgelerden biridir. Bu bildirge ile iş veren SGK’ya işe aldığı işçileri beyan etmektedir. Her işçi için ayrı ayrı beyan edilmesi gereken bu belge ile ilgili merak ettiğiniz “İşe Giriş Bildirgesi Nedir?”, “İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Düzenlenir?”, “İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?” gibi sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda vermeye çalıştık.

İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

İşe giriş ve işten çıkış bildirgeleri, firmaların belirli bir süre içerisinde SGK’ya bildirmek zorunda olduğu belgelerdendir. SGK işe giriş bildirgesi, bir firmanın kendi bünyesinde sigortalı olarak çalıştırmaya başladığı işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı bildirgedir. Bu bildirgenin işe giren her işçi için ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Çalışanın sosyal güvencelerini sağladığından sigortalı işe giriş bildirgesi zamanında düzenlenmelidir.

İşten çıkış bildirgesi, çalışanın firmadan ayrılması ve sigortasının sona ermesi durumunda, firma tarafından SGK’ya beyan edilmesi gereken bildirgedir.  

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

İşe giriş bildirgesi e-Devlet üzerinden alınabilmektedir. İşe giriş bildirgesi, çalışanların e-Devlet sistemine TC kimlik numarası ve şifresiyle alınabilmektedir. E-Devlet üzerinden işe giriş bildirgesi almak için;

ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır, sonraki aşamada arama kısmına 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi yazdıktan sonra karşımıza çıkan seçeneğe tıklanmalıdır, bu aşamadan sonra karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi (SGK) ve 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi Doğrulama (SGK). İhtiyacımız olan belgeyi, ilgili alana tıkladıktan sonra karşımıza çıkan alanda ''Belge Oluştur'' alanına tıklayarak elde edebilmekteyiz.

işe giriş-çıkış bildirgesi

Aynı işlemi e-Devlet sistemi üzerinden başka bir şekilde şöyle gerçekleştirebiliriz;

● E-Devlet ekranına T.C kimlik numarası ve şifreyle giriş yapılmalıdır.

● Ardından e-Hizmetler bölümü seçilmelidir.

● Burada sunulan hizmetlerden '‘4A İşe Giriş ve Çıkış Bildirgesi'’ seçilmelidir. Bu belge ilgili alandan barkodlu şekilde indirilebilir veya yazdırılabilir.

İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

Firmalar yeni işe aldıkları işçileri veya firmalarından ayrılan işçileri belirli bir süre içinde işe giriş çıkış bildirgesi ileSGK’ya bildirmek zorundadır. Uygun süre içerisinde SGK’ya bildiri yapmayan firmalar, cezalar ile karşılaşabilmektedir.

İşe giriş bildirgesi, çalışanın firmada sigortasının başlayacağı günden en geç bir gün öncesine kadar SGK’ya iletilmelidir. Yukarıda da belirtiğimiz gibi, işe giriş bildirgesi her çalışan için ayrı ayrı düzenlenmelidir, çalışanın part-time çalışması veya deneme süresine tabi olması bu durumu değiştirmez. Örneğin, bir firma part-time çalışmak isteyen bir öğrenciyi işe aldıysa, bunu işe giriş bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir.

SGK işten çıkış bildirgesi ise 10 gün içinde düzenlenmeli ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmelidir.

İşe Giriş Bildirgesi Geç Verme Cezası

İşverenler, belirtilen süre içerisinde kendi bünyelerinde sigortalı olarak işe başlayan işçileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na SGK işe giriş ve çıkış bildirgesi ile bildirmezlerse, 5510 sayılı kanun kapsamında cezalandırılabilirler.

  • Eğer işveren, sigortalı olarak işe aldığı işçileri, yasal süreyi aştıktan sonra kendisi bildirirse, her işçi için bir asgari ücret kadar,
  • Eğer işverenin işe giriş bildirgesi düzenlemediği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan denetimlerde tespit edilirse veya ihbar sonucu ortaya çıkarsa iki asgari ücret kadar,
  • Eğer işverenin bir yıl içinde iki işe giriş bildirgesi düzenlemediği tespit edilirse asgari ücretin 5 katı kadar ceza kesilmektedir.

e-SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Doldurulur?

Sigortalı işe giriş ve çıkış bildirgesi düzenleme işlemleri, internet üzerinden rahatlıkla yapılabilmekte. Bunun için;

  • e-Bildirge Kullanıcı Girişi  adresini açın ve sisteme giriş yapın.
  • Açılan ekrandan “Sigortalı İşe GirişBildirgesi” seçeneğini seçin.
  • İşe girecek olan kişinin uyruğunu seçin ve kimlik numarasını yazın. Ardından “Sorgula” tuşuna basın.
  • İşe giriş tarihi kısmını doldurun.
  • Çalışanın sigorta kolunu seçin. Sigorta kolunu seçerken çalışana uygun kolun seçmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin eğer çalışan emekli maaşı alıyorsa, maaşın kesilmemesi için 8 numaralı sosyal güvenlik destek primi seçilmelidir.
  • Çalışanın yarı zamanlı mı yoksa tam zamanlı mı çalışacağının ilgili bölümde belirtilmesi gerekir. Eğer çalışan yarı zamanlı çalışacaksa, bir ay içinde kaç gün çalışacağı belirtilmelidir.
  • Firmanın iş kolunu, sigortalı meslek adını ve sigortalının görev kodunu seçin ve ileri tuşuna basın.
  • Çıkan ekrandaki bilgileri kontrol edip, tüm bilgiler doğruysa işe giriş bildirgesi onaylama tuşuna basın. Bu tuşa bastıktan sonra karşınıza barkodlu işe giriş bildirgesi çıkacaktır.

İşe Giriş Bildirgesi İptali

Bazı durumlarda, işçiler işe giriş bildirgesi formu üzerinde belirtilen tarihte işe başlayamayabiliyor. Böyle durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen bildirinin iptal edilmesi gerekmektedir. İptal işleminin E-Sigorta üzerinden, en geç çalışanın işe başlayacağı iş gününen geç bir iş günü sonrasında yapılması gerekiyor.

Örneğin, 21/02/2020 tarihinde iş başı yapması gereken ancak yapmayan çalışanın, iş giriş bildirgesi iptali işleminin en geç 22/02/2021tarihine kadar yapılması gerekmekte.

E-Devlet İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama ve Görüntüleme

SGK işe giriş bildirgesi e-devlet üzerinden sorgulanabilir ve görüntülenebilir. E-Devlet üzerinde SGK işe giriş çıkış bildirgesi doğrulama ve görüntülemek için;

  • Öncelikle e-Devlet adresine girin.
  • TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bulun. Ardından açılan bölümde “4A İşeGiriş Çıkış Bildirgesi” yazan linke tıklayın. İsterseniz arama kısmına “4Aİşe Giriş Çıkış Bildirgesi” yazarak da gerekli sayfaya ulaşabilirsiniz.
  • Sayfa açıldıktan sonra sistemin işe giriş ve çıkış bildirgesini sorgulamasını bekleyin.
  • Sorgulama işleminden karşınıza çıkan listeden, görüntülemek istediğiniz belgeyi almak için belge oluştur tuşuna basın.

Barkodlu SGK İşe Giriş İşten Çıkış Bildirgesi Doğrulama

E-Devlet üzerinden barkod numarası ile de işte giriş ve işten çıkış bildirgesi görüntüleyebilirsiniz.

  • Öncelikle e-Devlet adresine girin.
  • TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bulun. Ardından açılan bölümde “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi Doğrulama” yazan linke tıklayın. İsterseniz arama kısmına “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi Doğrulama” yazarak da gerekli sayfaya ulaşabilirsiniz.
  • Açılan sayfada ilk olarak doğrulamak istediğiniz belgenin barkod numarasını girin.
  • Barkod numarasının ardından TC Kimlik numaranızı girin.
  • Eğer girdiğiniz barkod numarası ve TC Kimlik numarası doğruysa, sorguladığınız belgeyi görüntüleyebilirsiniz.

İşe Giriş Bildirgesi Geç Beyan Etme Cezası Nedir?

İşverenler işe giriş bildirgelerini belirtilen süre içerisinde SGK’ya iletmezse 5510 sayılı kanuna göre cezalandırılırlar.
• Eğer işveren, sigortalı olarak işe aldığı işçileri, yasal süreyi aştıktan sonra kendisi bildirirse, her işçi için bir asgari ücret kadar,
• Eğer işverenin işe giriş bildirgesi düzenlemediği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan denetimlerde tespit edilirse veya ihbar sonucu ortaya çıkarsa iki asgari ücret kadar,
• Eğer işverenin bir yıl içinde iki işe giriş bildirgesi düzenlemediği tespit edilirse asgari ücretin 5 katı kadar ceza kesilmektedir.

İlginizi çekebilecek diğer blog yazılarımız: 
SGK'ya Nasıl e-Fatura Kesilir? SGK e-Fatura Tipleri Nelerdir?

SGK e-Bildirge Nedir? Nasıl Verilir?

APHB SGK Sigorta Türü Nedir? 506 APHB Ne Demektir?

SGK Hizmet Dökümü Nedir? 4A Hizmet Dökümü Nereden Alınır?

Konuyla ilgili sıkça sorulan soruları sizin için derledik

İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi, bir firmanın sigortalı olarak çalıştırmaya başladığı çalışanını, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesine yarayan belge türüdür..

İşe giriş bildirgesi ne zaman yapılır?

İşe giriş bildirgesi çalışanın firmada sigortalı olarak işe başlayacağı tarihin en geç bir gün öncesine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmelidir.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

SGK İşe giriş ve işten çıkış bildirgelerini e-devlet üzerinden e-hizmetler alanından ya da arama kısmına “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” yazarak görüntüleyebilirsiniz.

E-SGK işe giriş bildirgesi nasıl yapılır?

İşe giriş bildirgesi E-SGK sistemine giriş yapıldıktan sonra “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” seçeneği seçilerek yapılabilir.

İşe Giriş Bildirgesi İptal Süresi Ne Kadar?

İşe Giriş Bildirgesi İptali, çalışanın işe başlaması gereken günden, en geç bir iş gün sonra yapılmalıdır.

Sigortalı işe giriş bildirgesi nasıl iptal edilir?

SGK İşe giriş bildirgesi iptal işlemleri Sossyal Güvenlik Kurumu adresinden gerçekleştirilebiliyor.

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Doldurulur?

İşe giriş bildirgesi SGK'nın internet sitesi üzerinden doldurulabilir.

İşe Giriş Bildirgesi Nedir? SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi