Araç alım-satım ve kiralama sektörü e-fatura zorunluluğu

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Araç alım-satım ve kiralama sektörü e-fatura zorunluluğu
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
May 26, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Teknolojik gelişim ve değişimler, ticari faaliyetlerini sürdüren işletmelerin bu süreçleri daha hızlı, güvenli şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktadır. Muhasebe açısından bakıldığında, elektronik uygulama ve işlemlerin ciddi şekilde arttığı söylenebilecektir. Özellikle devlet eliyle yapılan düzenlemelerle e-fatura mükellefi olma zorunluluğunda ciro limitlerinin düşürülmes, e-fatura geçiş süreçlerini hızlandırmıştır.

Bu yazımızda, ilgili düzenlemelerle e-dönüşüm uygulamalarına geçiş sürecinde genişleyen sektörel yelpazeyi ele aldığımız yazı dizimizi sürdüreceğiz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı VUK 539 sıra no'lu tebliğ ile ilgili kapsama dahil edilen oto alım-satım kiralama sektörüne zorunlu e fatura konusuna değinerek, e-fatura arşiv zorunlu geçiş süreciyle alakalı ayrıntılı bilgiler veriyor olacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınladığı tebliğ ile brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi için 4 milyon, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, takip eden yılın Temmuz ayının başından itibaren e-fatura uygulamalarına geçiş yapmalarını zorunlu kıldı.

E-Dönüşüm uygulamalarına geçiş yapması zorunlu kılınan sektörler içinde sadece otomotiv alım satım ve kiralama ile birlikte; emlak-gayrimenkul danışmanlığı yapan işletmelerin yanı sıra, oteller, belirli kazançlara sahip e-Ticaret mükellefleri ve dahası var.

''Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım-satım ve kiralama işlemi yapanlar için zorunluluk; bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan sektörlere geçiş e-fatura uygulamalarına geçiş şartı bulunuyor. ''

Otomotiv alım-satım kiralama şirketleri için
e-Fatura uygulamasına geçiş ne zaman?

e-Fatura, 2000'li yılların başından itibaren dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde yaygınlaşan teknoloji ve gelişen internet altyapısı ile e-dönüşüm ürünleri yaygınlaşmıştır. E-Faturanın çevre dostu olması, kolay üretilmesi ve takibinin yapılması nedeniyle tercih edilmektedir. Bulut sistem ve SaaS(Servis olarak yazılım) ürünlerinin depolama ve güvenlik konularında rüştünü ispat etmesiyle yaygınlaşan e-fatura e-arşiv uygulamaları, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sağladığı düzenlemelerle yaygınlaşmıştır.

Araç alım, satım, imal, inşa ve kiralama işlemi yapan işletmelerle birlikte, yukarıda sıralan tüm sektörlerde, ciro limitleri 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL olanlar, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Faturaya geçiş yapmaları gerekmektedir. Yine, 2022 veya müteakip dönem için, brüt satış hasılatı veya gayrisafi iş hasılatı 500 bin TL  olan mükelleflerin, 2022 Temmuz ayının ilk (01.01.2022) gününden itibaren e-Fatura e-Arşiv mükellefi olmaları gerekmektedir.  

Nasıl e-Fatura Mükellefi Olurum?

e-Fatura geçiş zorunlulukları ile birlikte e-faturaya nasıl geçilir sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Tüzel kişiler ve şirket sahipleri için, KAMUSM üzerinden mali mühür alındıktan sonra, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) canlı ortam başvuru panelinden elektronik faturaya geçiş yapabilirsiniz. Sorunsuz bir şekilde e-fatura mükellefi olmak için hazırladığımız e-fatura geçiş rehberi blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Motorlu taşıt kiralama ve alım sektörü nasıl e-fatura kesebilir?

Bütün e-fatura mükellefleri ile aynı şekilde, araç alım-satım ve kiralama sektörü de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Portalı üzerinden ya da özel entegratörler aracılığı ile e-fatura gönderebilirken, e-dönüşümün sağladığı olanaklardan da yararlanabilecekler. Kağıt faturalara kıyasla katbekat çevre ve doğa dostu olduğu bilinen e-fatura uygulaması ile hızlarını da artırarak işlerini büyütmeye zaman ayırabileceklerdir.

Her sektörde olduğu gibi, otomotivimenkul sektöründe de en hızlı ve en kolay ön muhasebe uygulaması KolayBi'nin sağladığı avantajlardan faydalanmak için onlarca nedeniniz var!

Gayrimenkul alım satımlarında e-fatura kesmek için işin uzmanı olmanıza gerek yok. KolayBi' Ön Muhasebe Uygulamasını ister mobilde, ister tablette ya da masaüstü cihazlarınızda kolayca ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Her sektöre uygun ön muhasebe programı KolayBi'

Dijital dönüşüm sürecine hızlı bir şekilde katılan Türkiye'deki tüm sektörler, e-dönüşüm uygulamaları ile birlikte birçok ön muhsebe işlemini kolaylıkla halledebileceği programlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Buna göre bir e-fatura entegratörü ile anlaşmadan önce, dikat etmeniz gereken öğeler bulunmaktadır;

  • Kolay kullanım
  • Etkin arayüz
  • 7/24 Destek
  • Güncele adapte olabilen
  • Güvenilir

Şimdi e-Faturaya Başvurun

Güncel düzenlemelerin zorunlu kıldığı kapsamda olan işletmenizi e-fatura sürecine hızlıca taşıyın.  Yukarıda sıralanan maddelerin tümünü KolayBi' ile hızlıca keşfetmek için şimdi 14 gün ücretsiz deneyin!

KolayBi’ ön muhasebe programı ile tek ekrandan yapabileceklerinizi keşfedin. Kolay kullanım sunan arayüzü ile hemen kullanmaya başlayın!

No items found.

Araç alım-satım ve kiralama sektörü e-fatura zorunluluğu

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı