e-Tahsilat Nedir? Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

e-Tahsilat Nedir?
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
September 3, 2020
Güncelleme Tarihi:
28/4/2023
0 dk

e-Tahsilat Nedir?

Öncelikle tahsilat kelime anlamı ile alacakların toplanması veya süresi içinde ödenmeyenlerin yasal yollarla alınmasıdır. Günümüzde kredi kartı kullanım artışı, kurumları daha güvenli ve sağlıklı ödeme almak için yöntemler geliştirmeye yöneltmiştir. Online ödeme sistemleri yani e-Tahsilat da bu yöntemlerden biridir.

e-Tahsilat diğer bir deyişle online tahsilat; banka kartı, kredi kartı veya sanal kart gibi online ödeme araçlarından tahsilat yapmanızı sağlayan sistemdir. Kısaca tahsilatın elektronik halidir. E-Tahsilat sistemi kullanan firmalar, bayileri ve müşterileri gibi ödeme yapması gerekenlerden bu sistem ile kolayca tahsilat yapabilmektedirler.

e-Tahsilat Nasıl Yapılır?

e-Tahsilat, interenet üzerinden yapılan bir ödeme işlemidir. Bu ödeme yöntemiyle birlikte, borçlu oldukları tutarı tutarları müşterilerinizden elektronik mecralar aracılığıyla tahsil edebilirsiniz.

Online tahsilat işlemini yapmak için websitenize bankaların sanal poslarını entegre etmeniz gerekmektedir. Sanal POS hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linkte yer alan "Sanal POS Nedir? Sanal POS ile Ödeme Almak Güvenli Midir? adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz. E-Tahsilat, işlemi; kredi kartı, banka havalesi, banka havalesi ve çeşitli ödeme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca isteyen kişiler, işletmenin web sitesi veya mobil uygulaması gibi çevrimiçi platformlar aracılığıyla ödeme yapabilirler.

e-Tahsilat Ne için Kullanılır?

e-Tahsilat, işletmelerin müşterilerinden alacakları tahsilatı elektronik ödeme sistemleri kullanarak toplamalarına olanak tanıyan istemdir. İşletmeler, sağladıkları ürün, hizmetler karışığında almaları gereken bedeli, e-tahsilat sistemleri kullanarak gerçekleştirebilirler. Online tahsilat işlemini müşterilerinizden, bayi ve alt bayilerinizden tahsilat yapmak için veya eğitim kurumu, apartman, site, dernek, vakıf, sanayi sitesi ve spor merkezi gibi kuruma sahipseniz üyelerinizden veya müşterilerinizden ödeme almak için kullanabilirsiniz.

e-Tahsilat Nerede Kullanılır?

e-Tahsilat, çeşitli sektörlerde kullanılabilir ve birçok işletmenin ödeme işlemlerini elektronik ortamda yönetmesine olanak tanır. İşletmelerin e-Tahsilat sistemlerini kullanarak müşterilerinden ödeme almaları için bazı örnekler şunlardır:

E-ticaret işlemleri: Pazaryerleri ve online alışveriş sitelerinde tahsilat süreçlerini e-tahsilat sistemleri kullanarak gerçekleştirebilirler. Müşteriler, kredi kartı, banka kartı ve elektronik ödeme altyapılarıyla ödeme yapabilir.

Faturalar: Fatura ödemeleri, e-tahsilat yöntemleriyle ödenebilmektedir. Çeşitli kurum ve işletmeler faturaları müşterilere elektronik formatta iletebilirler. Ödemeler ise elektronik tahsilat yöntemleri ile gerçekleştirilebilir.

Mobil Ödemeler: Mobil ödeme sistemleri müşterilerin ödemelerini mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmelerini sağlar.

Abonelikler: Çeşitli abonelikler için ödenmesi gereken tutarlar, e-tahsilat yöntemleri ile gerçekleştirilebilir.

Seyahat ve Turizm Hizmetleri: Seyahat ve turizm işletmelerinde e-tahsilat seçenekleri ile bilet, tatil paketi vd. ödemeler gerçekleştirilebilir.

e-Tahsilat Sisteminin Avantajları Nelerdir?

e-Tahsilat, elektronik ödeme sistemleri kullanarak yapılan tahsilat işlemidir.. Geleneksel tahsilat yöntemlerine kıyasla e-Tahsilatın birçok avantajı vardır.

• Kolayca tahsilat yapabilmenizi sağlar.

• Zaman tasarrufu sağlar.

• Kredi kartı ile tek çekim veya taksitli çekim imkanı sağlar.

• Ödemelerinizin gecikmesi önlenir.

• Nakit akışınızı görüntüleme ve kontrol edebilme imkanı sağlar.

• Alacaklarınızı kolayca kontrol edebilirsiniz.

• e-Posta veya SMS yolu ile müşterilerinize hatırlatma yapabilirsiniz.

• Online Tahsilat mobil uygulaması ile 7/24 ödeme yapabilirsiniz.

Tahsilat Yönetimi Nedir?

Tahsilat yönetimi, işletmelerin tahsil etmeleri gereken borçları takip ederek yönetme sürecidir. Bu süreç, işeletme ile ticari ilişkilere girşmiş müşterilerden; ödeme yapmaları gereken tutarı, faturaları, ve diğer borçları kapsamaktadır. Tahsilat yönetim süreci, çünkü borç taksilatı, işletmelerin finansal sürdürülebilirliği için çok önemlidir.

Etkili tahsilat yönetimi, işletmelerin nakit akışını iyileştirerek mevcut likiditeyi artırarak işletmenin karşılaşacağı ödeme güçlüklerini en hızlı şekilde atlatmalarına olanak sağlar. Ayrıca, doğru tahsilat yönetimi ile müşterilerle satıcılar arasında doğru iletişim kanalları kurulmaktadır.

Alacak yönetimi ne kadar planlıysa nakit akışı da o kadar hızlı olmaktadır. Tahsilat yönetimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir. Tahsilatın gerçekleşemediği durumlarda işletmelerde maddi sıkıntılar meydana gelmektedir. Bu maddi sıkıntılara bağlı olarak da kredi ve borç ödemelerinde gecikmeler yaşanabilir ve bu bağlamda hem müşterilerle hem de bankalarla olan ilişkiler zedelenebilir.

Finansal bir sorun firmanın sadece dış ilişkileri etkilemekle kalmaz, firmanın kendi departmanları arasındaki işleyişi de büyük ölçüde etkiler.  İşletme bir bütün olarak göze alındığında bir taraftaki problem başka bir yeri de etkileyebilir.

Bu sebeple finans departmanının alacak konusunda büyük bir sorumluluğu vardır. Finans departmanındaki yöneticilerin doğru ve etkili bir politika izlemeleri önem arz etmektedir. Tahsilatı yapılacak alacaklar belirlenmeli ve takipte kalınmalıdır. Bu doğrultuda nakit akışını hızlandıracak planlar yapılmalı ve bu planlar sırasıyla hayata geçirilmelidir. Bu sayede şirketin finansal durumunda gerekli iyileştirmeler yapılabilmektedir.

Etkili Tahsilat Yönetimi

Tahsilat yönetim işlemi, ilgili müşterilere fatura iletildiği anda başlar ve ödeme gerçekleşene kadar devam eder. Etkili tahsilat yönetimi ile işletmeler, nakit akışlarını düzenleyerek kendi ödemelerini gerçekleştirme noktasında rahat etmektedirler. Tahsilat yapılırken, çeşitli adımların izlenmesi halinde tahsilat işlemleri kolaylaşacakttır. Tahsilat yönetimi planları yapılırken şu hususlar dikkate alınmalıdır:

· Müşteri segmentleri ve değişen dünyada müşteri profili ve var olan müşterilerin analizi,

· Satış görüşmesinde müşterinin tahsilat şartlarını anlaması,

·  Potansiyel tahsilat hamleleri,

· Müşteri kaybı yaşanmaksızın alacak çözümleri

· Pazarlama portresinde satış ve alacak

· Tahsilatta yeni teknikler ve tahsilatta sosyal medya

· Müşterinin satış şartlarını algılaması ve tatmini

· Tahsilatla ilgili hukuki düzenlemeler

· Tahsilatta yaşanabilecek gecikmelerinin mali tablolar üzerindeki etkisi

· Geciken tahsilatta kıymetli evrak ve vade yapılandırması

· Gecikmiş alacakların takibi ve hukuksal çözüm yolları

Tahsilat Yönetimi Yapacakların İzlemesi Gerekenler Adımlar

Tahsilat yönetimi ile işletmeler, nakit akışlarını düzenleyerek finansal sağlıklarını ve devamlılıklarını artırmalarına yardımcı olan önemli bir süreçtir. Etkin bir tahsilat yönetimi stratejisi ile, işletmeler finansal başarılarını artırırlarken, müşteri ile kurulan sağlam bağlar ile birlikte müşterilerine memnuniyet sağlarlar.

Oluşturulan planlara uygun adımlar atılmalı ve alacak tekniklerinden haberdar olunmalıdır.

Etkili bir tahsilat için öncelikle alacaklar belirlenmelidir. Burada öncelik geçmiş alacaklarda olmalıdır ve ciddiye alınarak takip edilmelidir.

Müşteriyi kaybetmeye sebebiyet vermeyecek şekilde alacakların takibi yapılmalıdır. En hızlı şekilde tahsil edilebilmesi için gerekli olan takip gerçekleştirilmelidir.

Müşterilerin ödeme davranışları incelenmeli ve o davranışlara yönelik alacak politikaları izlenmelidir. Müşterilerin davranışlarını saptamak için önceki borçlarını zamanında ödeyip ödemediklerine bakılabilir.

Alacak amacıyla yapılan görüşmelerde uygun teknikler uygulanmalıdır.

KolayBi’ ile Ücretsiz Sanal POS Entegrasyonu!

KolayBi’de Sanal POS entegrasyonunu kullanın, online tahsilat yaparak işletmenizi bir adım öteye taşıyın!

Sanal POS’u ön muhasebe programınına entegre şekilde kullanmak cari hesap borç alacak takibi ve gelir gider takibini de daha sağlıklı yapabilmeyi sağlar. KolayBi’ ön muhasebe programı, Sanal POS ücretsiz entegrasyonunu Paynet hizmet sağlayıcısının altyapısı ile sağlamaktadır.

KolayBi’ üzerinden Paynet altyapısı ile Sanal POS ek çözümünü en güvenli şekilde kullanabilirsiniz. Yapacağınız tek bir anlaşma sayesinde tüm banka kartları ile ödeme alabilirsiniz. Bu entegrasyon ile;

• VPOS işlemlerinizi dileğiniz gün 7/24 SMS veya mail yoluyla yapabilirsiniz.

• KolayBi’ kullanıcılarına özel hiçbir aylık, yıllık veya işlem başı ücret ödemezsiniz.

• Ciro kriteriniz arttıkça daha düşük komisyon oranlarından faydalanma şansı tanınır.

Kolay Başvuru ve ücretsiz entegrasyon imkanı için hemen inceleyin!

Konuyla ilgili diğeriçeriklerimiz: 

Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

Melek Yatırımcı Nedir? Kime Denir?

Özel Entegratör Nedir? GİB Portal mı Özel Entegratör mü?

No items found.

e-Tahsilat Nedir? Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı