Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Simge Gürel

İçerik Yazarı

instagramda satış yapmak
Teknoloji
Yayımlanma Tarihi:
May 13, 2019
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Bu yazımızda Instagram'da satış yapmak konusunda merak edilenleri cevaplayarak akıllardaki soru işaretlerini gidermek istedik. 2010 yılında fotoğraf ve video paylaşım sitesi olarak hayatımıza giren Instagram, çok kısa denebilecek bir sürede günlük ritüellerimizi, giyimimizi, seyahatlerimizi hatta beslenme şeklimizi bile değiştirebilecek bir mecra haline geldi. Özellikle son yıllarda büyük bir e-ticaret platformuna da dönüştüğünü rahatlıkla söyleyebileceğimiz bu sosyal medya ağı, 2018 yılı verilerine göre 894 milyon kullanıcısıyla hatrı sayılır bir pazar yaratmış durumda.

Instagram'da Satış Yapmak İsteyenlere İpuçları

Bu büyüyen pazar birçok ticaret fırsat yaratsa da, bu fırsattan yararlanmak isteyen kişiler de çok fazla olduğu için rekabetin artmasına sebep oldu. Bu ciddi rekabet ortamında rakiplerden sıyrılabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var;

  • Profesyonel Görünün: Online alışverişlerin en büyük soru işareti güvenilirlik, bu sorunu aşmanın püf noktası ise Instagram hesabınızı kurumsal göstermek.
  • Özgün Olun: Rekabet çok yüksek, kendinizi farklılaştırın. 2023 verilerine göre dünya nüfusunun %25'i instagramı kullanmakradır.
  • #Hashtag Kullanın: 2023 verileri ile instagram paylaşımlarının %10.7' si hashtag kullanmaktadır. Hashtag kullanmak görünürlülüğünüzü arttırmak ve yeni kitlelere ulaşmak için çok önemli. Dikkat edilmesi gereken şey ise ilgili ve çok kullanılan hashtagleri tercih etmek.
  • Müşteri Referansı: Ürününüzü kullanmış bir insanın referansı diğer potansiyel müşterilerinizin satın alma kararını ciddi şekilde etkileyebileceği gibi ürünü satın almış ve memnun kalmış bir kişi güvenilirlik konusunda da önemli bir itibar kazandırabilir. Satın alan müşterinizin ürününüzle birlikte fotoğrafını paylaşmasını isteyebilir, sonra o gönderiyi repost edip takipçilerinize ulaştırabilirsiniz.
  • "Etkileyiciler"le Çalışın: Influencer kavramı artık hayatımıza yerleşti ve birçok araştırmayla satın alma davranışlarımızı nasıl etkiledikleri kanıtlandı. Daha fazla kişiye ulaşabilmek için hedef kitlenizin takip ettiği Influencer'larla çalışın.
  • Reklam Verin: Rekabet çok yüksek olduğu için organik olarak öne çıkmanız zor olabilir bu yüzden düşük bütçeli de olsa daha fazla insana ulaşabilmek için reklam olmazsa olmaz.

Instagram'da Satış Yapmak Yasal mı?

"Instagram'da satış yapmak yasal mı?" sorusunun evet veya hayır gibi net bir şekilde cevaplanabilmesi için konunun Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Vergi Usul Kanunu çerçevesinde incelenmesi gerekir.

Instagram'da satış yapmak hukuki olarak bir e-ticaret faaliyetidir ve gelir elde etme amacı ile yapılan tüm faaliyetlerde gelir oranında vergi vermek gerekir. Bu sebeple hizmet verenin sattığı mallar adına fatura kesmesi gelirinin tespit edilmesi açısından zorunluluktur. Fatura kesilmemesi durumunda uygulanabilecek ağır idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda detaylıca belirlenmiştir.

Yasal Satış Yapmak için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ön Bilgilendirme: Instagram butikleri, şirketleri hakkında işletme adı, marka adı, MERSİS no, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerini paylaşmak durumundadır. Aynı zamanda satıcı, ürünün fiyat bilgisini verirken aynı zamanda vergi ve nakliye masrafları hakkında da bilgi vermelidir.

Cayma Hakkı: Tüketici on dört gün içinde her hangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödetmeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Her ne kadar bazı instagram butiklerinin profillerinde iade yoktur gibi ibarelere rastlasak da yapılan yanlıştır. Aynı zamanda satıcı, cayma hakkı konusunda tüketiciyi bilgilendirmekle yükümlüdür.

Kişisel Verilerin Korunması: Satıcı veya sağlayıcı elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur. 

Sipariş ile İlgili Yükümlülükler: Tüketici, satın alma gerçekleştirildinde gecikmeden siparişin alındığı elektronik iletişim araçlarıyla bildirilmelidir. Bununla birlikte eğer vergi ve teslimat masrafları ile ilgili detaylar belirlenmemişse, ek masrafların çıkabileceği konusunda tüketici bilgilendirilmelidir.

Instagram Satıcıları Neden KolayBi' Uygulamasını Kullanmalı?

KolayBi' ön muhasebe programı, kullanıcılarına kolay ve anlaşılır uygulama arayüzü ile cari hesap takibi, stok takibi, nakit akışı yönetimi, sipariş yönetimi, proje gelir gider takibi, raporlama gibi özellikler sunuyor. Aynı zamanda 16 farklı banka ile kurduğu entegrasyon sayesinde müşterilerine tüm hesapları tek ekrandan gerçek zamanlı olarak yönetme imkanı veriyor.

Instagram'da satış yapan biriyseniz fatura kesme zorunluluğunuz bulunur. KolayBi' uygulaması ile hızlı bir şekilde fatura oluşturabilir, kesip yazdırabilirsiniz veya e-fatura özelliği ile kargo masraflarından kurtularak, bir yere bağlı kalmadan müşterilerinize her yerden her an fatura gönderebilirsiniz. Bununla birlikte, ödemelerinizi almakta zorlanıyorsanız sanal pos özelliğini kullanarak sms veya mail yoluyla tahsilat yapıp işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

No items found.

Instagram'da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Simge Gürel

İçerik Yazarı