Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura zorunlu mu?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura zorunlu mu?
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
May 20, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaya geçiş süreçlerini hızlandırmak adına adımlar atmaya devam ediyor. Bu bağlamda, e-dönüşüm uygulamaları yayınlık kazanırken, dijital dönüşümün de önü açılıyor. E-fatura uygulamaları genişlerken, hangi sektörlerin bu yelpaze içinde yer alacağını sizler için derledik.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı Tebliği ile brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi için 4 milyon, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, e-fatura uygulamalarına geçiş yapmalarını zorunlu kıldı.

e-Fatura uygulamalarına geçiş yapması zorunlu kılınan sektörler içinde sadece emlak ve gayrimenkul sektörünün yanı sıra, genişleyen sektörel yelpaze içerisinde; araç alım/satım kiralama firmaları, oteller, belirli kazançlara sahip e-Ticaret mükellefleri ve dahası.

Yazımızda ele aldığımız gibi, gayrimenkul ve emlak sektöründe yaşanan e-fatura dönüşümü, Türkiye'de bu sektörde varlık gösteren kişileri doğrudan ilgilendirmektedir. 2022 yılı için getirilen değişiklikler ile alakalı ayrıntılı bilgi için 2023 yılında e-fatura geçişi ve kapsamı hakkında yazdığımız blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım-satım ve kiralama işlemi yapanlar için zorunluluk; bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan sektörlere geçiş e-fatura uygulamalarına geçiş şartı bulunuyor.

Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura uygulamalarına geçiş tam olarak ne zaman?

Dijital ortamda hazırlanıp ilgili kişilere gönderilen e-Fatura, satılan malın miktarının, türünün, fiyatının ve toplam maliyetinin satıcı tarafından düzenlenip alıcıya bir belge şeklinde sunulması olarak açıklanabilir. Emlak ve gayrimenkul sektörleri ile birlikte, yukarıda sıralan tüm sektörlerin, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL olanlar, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Faturaya geçiş yapmaları gerekmektedir. Yine, 2022 veya müteakip dönem için, brüt satış hasılatı veya gayrisafi iş hasılatı 500 bin tl olan mükelleflerin, takip eden yılın Temmuz ayının başından itibaren e-Fatura e-Arşiv mükellefi olmaları gerekmektedir.

Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura uygulamalarına geçiş

Emlak ve gayrimenkul çalışanları nasıl e-fatura kesebilir?

Bütün e-fatura mükellefleri gibi, gayrimenkul sektörü de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Portalı üzerinden ya da özel entegratörler aracılığı ile e-fatura gönderebilirken, e-dönüşümün sağladığı olanaklardan da yararlanabilecekler. Ayrıca doğa ve bütçe dostu olan e-fatura uygulaması ile birlikte emlak ve gayrimenkul sektörü, hızını artırırken, zaman yönetimini daha verimli şekilde yönetebileceklerdir.

Her sektörde olduğu gibi, emlak ve gayrimenkul sektöründe de en hızlı ve en kolay ön muhasebe uygulaması KolayBi'nin sağladığı avantajlardan faydalanmak için onlarca nedeniniz var!

Gayrimenkul alım satımlarında e-fatura kesmek için işin uzmanı olmanıza gerek yok. KolayBi' Ön Muhasebe Uygulamasını ister mobilde, ister tablette ya da masaüstü cihazlarınızda kolayca ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Gayrimenkul ve emlak sektörü için ön muhasebe programı KolayBi'

e-Dönüşüm uygulamalarının yaygınlık kazanması, dijital dönüşüm sürecinde Türkiye'deki sektörel yelpazenin genişlemesine kapı aralarken, e-dönüşüm uygulamaları ile birlikte birçok ön muhsebe işlemini kolaylıkla halledebileceğiniz programlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Buna göre bir e-fatura entegratörü ile anlaşmadan önce;

  • Alanında uzman kişilerden oluşan destek ekibi olması
  • Etkin arayüzü ile etkin kullanım sağlaması
  • Kurulum gerektirmeden kolay kullanım sağlaması
  • Güncel düzenlemelere hızlıca adapte olması
  • Güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz.

Şimdi e-Faturaya Başvurun

Güncel düzenlemelerin zorunlu kıldığı kapsamda olan işletmenizi e-fatura sürecine hızlıca taşıyın. E-Faturaya geçiş rehberi yazımız ile süreci hızlıca gerçekleştirin. Yukarıda sıralanan maddelerin tümünü KolayBi' ile hızlıca keşfetmek için
KolayBi’ ön muhasebe programı ile tek ekrandan yapabileceklerinizi keşfedin. Kolay arayüzümüz ile hemen kullanmaya başlayın!

Ön muhasebenin en kolayı KolayBi' ile hızınızı artırın, şimdi 7 gün ücretsiz deneyin!

No items found.

Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura zorunlu mu?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı