Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

dijital-vergi-dairesi-logo
e-Dönüşüm
Yayımlanma Tarihi:
November 10, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

İnternet Vergi Dairesi, İnteraktif Vergi Dairesi ve e-Beyanname Sistemindeki işlemler artık Dijital Vergi Dairesinde!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi ile hem İnteraktif Vergi Dairesindeki işlemlerinizi hem de İnternet Vergi Dairesindeki işlemlerinizi tek bir platform üzerinden yapabilirsiniz. Dijital Vergi Dairesinde yer alan tüm hizmetler ve yenilikleri blog yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesi Nedir?

İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi kapatılarak ilgili sayfalar Dijital Vergi Dairesi adıyla tek bir platformda toplandı. Dijital Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan, fiziki bir vergi süreçlerini dairesini internet ortamına taşıyan resmi bir platformdur.

Dijital Vergi Dairesi, vergi mükelleflerine birçok işlem olanağı sunar. İnternet vergi dairesi vergi işlemlerinizi online olarak tamamlayabileceğiniz ve kesintisiz şekilde bu işlemlerinizin takibini yapabileceğiniz bir platformdur.

Yapabileceğiniz işlemler arasında vergi borçlarınız hakkında bilgi almak, bu borçlarınızı internet üzerinden kolayca ödemek gibi işlemler yer almaktadır.

Yeni internet vergi dairesi tıpkı önceki gibi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. İçeriğimiz ile beraber, İnternet Vergi Dairesi hakkında tüm merak edilenleri cevaplandıracak ve bu hizmeti en etkili şekilde kullanmanın yollarını paylaşacağız.

dijital vergi dairesi portalında çalışan el görüntüsü

Dijital Vergi Dairesi Robotik İşlemler ve Yapay Zeka ile Desteklenecek

Gelir İdaresi Başkanlığında 1998 yılında hizmete açılan Vergi Dairesi Otomasyon Programı (VEDOP) yıllar içerisinde internet teknolojilerinin sağladığı birçok avantajı Gelir İdaresi Başkanlığı’na entegre ederek, mükelleflerin pek çok vergisel süreci elektronik ortamdan gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamıştır.

Vergilendirme süreçlerinde yapay zeka uygulamalarını teşvik eden Gelir İdaresi Başkanlığı, önümüzdeki süreçte Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılacak olan işlemleri yapay zeka teknolojilerini kullanarak destekleyecek. Bu sayede vergisel ödevler daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak.

Dijital Vergi Dairesi'nin Kullanıcılara Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığına ait elektronik kurumların gelişimi, son 20 yılda gözle görülür şekilde artmış ve birçok finansal işlemi internet ortamından yapabilme olanağı sunmuştur. GİB Teknoloji tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi 7 Ekim 2023'te kullanıcılara sunulmuştur.

İnteraktif Vergi Dairesi ve İnternet Vergi Dairesinde yapılabilen işlemleri tek bir çatı altında toplayan Dijital Vergi Dairesi, birçok vergi mükellefini ilgilendiren işleme hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlamasını amaçlamaktadır.

Örneğin; beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi sadece Dijital Vergi Dairesine giriş yapılarak gerçekleştirilebilmektedir.

Dijital Vergi Dairesinin açılması ile İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr), İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr) ve e-Beyanname Sistemi (ebeynname.gib.gov.tr) erişim sayfaları artık doğrudan Dijital Vergi Dairesine yönlendirilerek, elektronik uygulamalara dijital.gib.gov.tr adresinden giriş yapılacaktır.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan tüm hizmetleri tek çatı altında birleştirilerek ilgili tüm işlemlerin tek bir portal üzerinden yapılmasına olanak tanımıştır.
  • Mükelleflerin; beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer vergi süreçlerinin tek bir platform olarak düzenlenmesi ve verilmesine imkan sağlamıştır.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı, İnteraktif Vergi Dairesindeki tüm işlemleri kademeli olarak Dijital Vergi Dairesine taşırken, vergi dairesinde yapılan işlemleri yapay zeka teknolojisiyle destekleyeceğini açıklamıştır. Böylece vergisel ödevlerin yerine getirilmesi daha da kolaylaşacaktır.

Dijital Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır?

Dijital Vergi Dairesi’ne, sağ üst köşede yer alan Kullanıcı Girişi alanına tıklanarak giriş yapılabilmektedir. Giriş sayfasına tıkladıktan sonra açılan ekrandan Dijital Vergi Dairesi Portalına T.C. kimlik numaranız / vergi kimlik numaranız / kullanıcı kodunuz ve şifre bilginiz veya e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Daha önce edinmiş olduğunuz İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Defter-Beyan Sistemi, Hazır Beyan Sistemi veya e-Tebligat Sistemi şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Ya da e-Devlet şifrenizi kullanarak da portala giriş yapabilir, işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesi Portal alanına giriş yapılmadan, şifresiz şekilde yapabileceğiniz birçok işlem bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hızlı Ödeme Ekranı (MTV, Tapu Harcı, Cep Telefonu Ödeme, Pasaport Harcı Ödeme, Yurt Dışı Seyahat Harcı Ödeme, T.C Kimlik Kartı Ödeme vd.)
  • Doğrulamalar (e-Belge Doğrulama Mükellefiyet Borç Durum Yazısı Doğrulama vd.)
  • Yabancılar için Potansiyel Kimlik Numarası Başvurusu
  • Hesaplama Araçları (MTV Hesaplama, Kasko Hesaplama, Gelir Vergisi Hesaplama, vd.)
dijital vergi dairesi portalına bilgisayarından bağlanan bir kişi

Dijital Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılabilir?

e-Beyanname İşlemleri

Beyanname, resmi işlemlerin yazı yolu ile resmî kurumlara gönderilmesi işlemidir. E-Beyanname ise, ilgili gönderim şeklinin, Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen prosedürlere bağlı kalarak, elektronik ortamda gönderilmesini ifade eder. Dijital Vergi Dairesi aracılığıyla, elektronik beyannamelerinizi sorgulayabilirsiniz.

Aynı işlemi, e-Devlet üzerinde, Kurumlar menüsünü tıkladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünü seçerek, ikinci menüdeki Kimlik Doğrulama Hizmetleri bölümünde bulunmakta olan ve aşağıda listelenen işlemleri gerçekleştirebilirsiniz;

  • Hazır Beyan Sisteminden Beyanname Düzenleme
  • Hazır Beyan Sisteminde Önceki Yıllardaki Düzenlenen Beyannamelerim
  • İşyeri Kira Kontratı Damga Vergisi Beyannamesi Başvurusu İşlemleri
  • İşyeri Kira Kontratı Damga Vergisi Beyannamesi Başvurusu İşlemleri

Aynı bölümde yer alan Kuruma Ait İnternet Sitesi Üzerinden Sunulan Hizmetler kısmından ise e-Beyanname Giriş Ekranına tıklayarak (linkle) Dijital Vergi Dairesine bağlanabilir ve beyanname e-beyanname bölümüne tıklayarak dijital portal aracılığıyla e-beyanname işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  

Dilekçe Hazırlama

İnternet Vergi dairesi üzerinden, genel amaçlı dilekçelerinizi rahatlıkla oluşturabilirsiniz. İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla, Vergi Borcu Yoktur, Mükellefiyet Yazısı gibi genel dilekçeleri hazırlayabileceğiniz bir ortam sunmaktadır. İlgili vergi dairesine ibraz etmeniz gereken;

  • İşe Başlama / Bırakma, Şube Açılış / Kapanış,
  • Adres Değişikliği,
  • Özelge Talebi,
  • Uzlaşma Başvurusu,
  • Borcu Yoktur Yazısı Talebi,
  • Mükellefiyet Durum Yazısı

Yukarıdaki dilekçe türlerini elektronik ortamda interaktif vergi dairesi üzerinden ya da aynı portalın mobil uygulaması üzerinden hazırlayabilirsiniz.

Borç Sorgulama ve Ödeme

İnternet Vergi Dairesi, yeni adıyla Dijital Vergi Dairesi üzerinden, vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dijital Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra, açılan ekran üzerinden ''Hızlı Ödeme'' alanına tıklayarak, tarafınıza ait olan borçları görüntüleyebilirsiniz ve ödeyebilirsiniz. Buradan;

  • Tapu Harcı
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  • Sürücü Belgesi Harcı
  • Yurt Dışına Çıkış Harcı  

Yukarıdaki ödemeleri hızlı ödeme ekranından gerçekleştirebilirken, yine Dijital Vergi Dairesi üzerinden kullanıcı bilgileriniz veya e-devlet şifreniz ile Gelir İdaresi Başkanlığı portalına bağlanarak Ödeme ve Borç İşlemleri sekmesinden tarafınıza ait olan vergi borçlarını sorgulayabilir veya ödeyebilirsiniz.

Sorgulamalar ve Doğrulamalar

Dijital Vergi Dairesi'ne kullanıcı bilgileriniz veya e-devlet şifreniz ile bağlandıktan sonra karşınıza çıkan seçeneklerden; e-vergi levhası sorgulama, vergi kimlik numarası sorgulama ve doğrulama, gümrük beyannamesi sorgulama ve birçok sorgulama işlemini, Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

dijital vergi daire ekranı

İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi Kapandı mı?

İnternet Vergi Dairesi (İVD, İnteraktif Vergi Dairesi ve e-Beyanname Sistemi platformlarındaki hizmetler kademeli olarak Dijital Vergi Dairesi sistemine aktarılacaktır.

Bu platforma giren kişiler, otomatik olarak Dijital Vergi Dairesine yönlendirileceklerdir. Kişiler tek giriş ile tüm hizmetlere dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlayabilecek. Şu anda bu platformda gerçekleşmeyecek işlemler şunlardır;

  • e-Belge
  • B-Trans
  • e-Defter Sistemleri

Dijital Vergi Dairesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Vergi Dairesini Kullanmak Zorunlu mu?

Dijital Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükelleflerin elektronik ortamda sunulan tüm işlemleri tek bir portal üzerinden yapabilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Kullanımı zorunlu değildir.

Dijital Vergi Dairesi Sistemine Nasıl Giriş Yapabilirim?

Sisteme T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile ya da e-Devlet şifresi ile dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Ayrıca e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığı üzerinden e-Devlet sayfası kanalıyla da Dijital Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir.

Giriş Yaparken İnternet Vergi Dairesinde Kullandığım Şifremi Kullanabilir miyim?

İnternet Vergi Dairesi, İnteraktif Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi ve E-Tebligat işlemleri için almış olduğunuz şifrelerinizle Dijital Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesi Hızlı Ödeme Ekranından Hangi Ödeme ve Sorgulama İşlemlerini Yapabilirim?

MTV ve trafik para cezası ödeme, Tapu harcı ödeme, Cep telefonu harcı ödeme, Umuma mahsus pasaport harcı ödeme, Sürücü belgesi harcı ödeme, Yurt dışına çıkış harcı ödeme, Pasaport değerli kağıt bedeli ödeme, Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ödeme, T.C. kimlik kartı bedeli ödeme, Göç idaresi ikamet tezkeresi harcı ödeme, Ödeme plan numarası ile yapılandırma ödemesi, Belge numarası ile ödeme, Referans numarası ile ödeme, Yabancı plakalı araç ödemeleri, Mavi kart bedeli ödeme, e-Belge doğrulama, Mükellefiyet ve borç durum yazısı doğrulama, Dijital/İnteraktif Vergi Dairesi belge doğrulama, Gerçek faydalanıcı durumunu gösterir belge doğrulama,Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası alma.

Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı