Asgari Geçim İndirimi Nedir? AGİ Kaldırıldı mı?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı mı?
İnsan Kaynakları
Yayımlanma Tarihi:
January 24, 2019
Güncelleme Tarihi:
30/11/2023
0 dk

Son AGİ Düzenlemesi Nedir?

2022 yılı Şubat ayı itibariyle asgari ücret 4250 TL olarak belirlendive AGİ kaldırılarak bütün asgari ücretli çalışanlara aynı tutar ödenmeye başlandı. Bu gelişmeyle birlikte gelir vergisi ve damga vergisi gibi kalemler, çalışandan alınmamaya başladı. Bu gelişmelerden önce, Ücreti gerçek usulde vergilendirilen kişiler ve gelir vergisi kanununda yer alan 61. maddedeki ücreti alan herkes yararlanabiliyordu.

2022 Şubat ayı itibariyle Asgari Geçim İndirimi kaldırıldı. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi'nden muaf olmasını içeren teklif, kanunlaştı. Uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da kaldırıldı.

Birçok kişi tarafından merakle beklenen AGİ düzenlemesi 2021 Aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde sonuçlandırıldı. Asgari ücret 2022 yılında 4.253.40 lira oldu. Yeni karar ile birlikte 2022 yılında uygulanacak asgari ücretten bugüne kadar vergi olarak alınan yüzde 15’lik gelir vergisi ve yüzde 0.79’luk damga vergisi artık alınmayacak

AGİ Asgari Geçim İndirimi Güncel Durum Nedir?

2008 yılında hayatımıza giren AGİ kavramı, memur ve işçilerin fatura ve fiş toplayarak vergi iadeleri almalarını sonlandırdı. Vergi iadeleri, doğrudan AGİ uygulamasıyla gerçekleşmeye başladı. 2022 yılı itibari ile artık maaşlara ek ücret olarak yansımayacak.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), gelirleri üzerinden alınan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyordu.  Bu bağlamda, çalışan kişinin evlilik duurmuna ve çocuk sayısına göre AGİ ödeniyordu. Bu durumda, bekar bir çalışan ile e, evli ve bir çocuğu/çocukları bir çalışanın aldığı ücret birbirinden farklı olmaktaydı. Çocuk sayısı fazla olan ve evli olan çalışanlar daha AGİ ile beraber daha fazla ücret almaktaydı. Alınan karar doğrultusunda, 2022 yılıyla beraber artık asgari ücret vergi kapsamı dışında tutulacağından, hiçbir asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek. Karar doğrultusunda, bütün asgari ücretli çalışanlar 4.253.40 TL ücret alacak.

Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı mı?

2022 yılı itibariyle asgari geçim indirimi kaldırıldı. AGİ hesaplamaları şu metod ile yapılmaktadır, söz konusu indirimin yapılacağı yılın ilk altı aylık asgari ücret tutarının yıllık toplamına bakılır. Yıllık toplam asgari ücret tutarı AGİ oranı ile çarpılır ve çıkan miktar gelir vergisi oranı (yüzde 15) ile çarpılır. Elde ettiğimiz sonuç 12 aya bölünerek aylık asgari geçim indirimi miktarı bulunur.

  • İşçi için %50
  • Eşi için %10 (eğer ki eşi çalışmıyor ise)
  • İlk iki çocuğun her biri için %7,5
  • Üçüncü çocuk için %10
  • Diğer çocukların her biri için %5’er olacak şekilde hesaplanır.(18 yaşını doldurmamış ya da eğitimi devam eden 25 yaşını doldurmamış olan çocuklardır.)

AGİ Uygulaması Kaldırıldı mı ?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kaldırıldı. yeni kararla birlikte bütün asgari çalışanlar, evlilk durumuna ya da çocuk sayısına baklmaksızın 4.253 TL ücret alacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bir Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnsan Kaynakları Nedir? IK Görev ve Tanımı Nedir?

No items found.

Asgari Geçim İndirimi Nedir? AGİ Kaldırıldı mı?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı